Procyon Networks

Hoe stadswifi economische groei stimuleert

 

Investeren in connectiviteit een must voor lokale overheden

Er zijn ruim achtentwintigmiljard connected devices op de wereld, een enorm aantal dat gestaag blijft toenemen. Dat geldt ook voor de bevolking in de steden wereldwijd. Stadsplanners zullen daarom hun digitale landschap moeten aanpassen om een zo efficiënt mogelijk een ideale digitale leefomgeving te creëeren.

De ideale digitale leefomgeving is echter nog ver weg van ons. Slecht WiFi is een pijnlijk symptoom van het grotere probleem waar onder andere lokale overheden mee kampen. De huidige netwerken zijn niet in staat de alsmaar groeiende consumptie te behappen, integendeel, vaak is juist verstoring juist het geval.

De consument verwacht WiFi, snel WiFi, betrouwbaar WiFi. Wanneer dat er niet is zal men waarschijnlijk niet terugkeren. Dat geldt voor horeca, voor business venues en zeker ook voor stadscentra, met uiteindelijk een dalende omzet als gevolg. Het zal de ontwikkeling van elke stad afremmen.

Stadswifi is de eerste stap voor economische groei en bevordert de digitale dialoog tussen inwoners, bedrijven, bezoekers en overheden. De Vice President van een van onze partners Ruckus Wireless zei onlangs in een interview: “Als je vandaag een dialoog met mensen aan wilt gaan, dan moet je zorgen dat je de technologie in huis hebt die dat mogelijk maakt”.

 

“Als je vandaag een dialoog met mensen aan wilt gaan, dan moet je zorgen dat je de technologie in huis hebt die dat mogelijk maakt”

– Nick Watson, VP EMEA Ruckus Wireless

Het Brexit Referendum en de verkiezingen in de Verenigde Staten waren een pijnlijk voorbeeld van hoe overheden niet in contact staan met hun burgers. De inhaalslag die nu gemaakt dient te worden is een grote. Brussel heeft zelfs een grote subsidiepot beschikbaar gesteld juist om de communicatie tussen beide partijen mogelijk te maken. WiFi als middel dat mensen weer beweegt en vertrouwen richting lokaal bestuur geeft.

 

Beter WiFi met minder access points

Het toepassen van stadswifi brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Signalen kunnen bijvoorbeeld flink worden verstoord. Dit gebeurt nu al vaak doordat bedrijven of organisaties gaten in hun dekking willen opvullen met extra access points. Door die overlap van signalen wordt het tegenovergestelde effect bereikt.

In plaats van meer AP’s installeren moet er naar slimmere oplossingen worden gekeken. De BeamFlex technology die aanwezig is in alle AP’s van Ruckus Wireless ondervangt dit probleem. Deze technologie komt voort uit een visie die Ruckus al 12 jaar geleden heeft uitbedacht toen zij die problemen van overlap al zagen aankomen.

Bij een recent redesign van het WiFi netwerk voor 5 gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam 40% van de oude AP’s weggehaald en deze technologie toegepast. De vele AP’s die er hingen zorgden juist voor een slechter WiFi. Nu met BeamFlex heeft onder andere de Nationale Filmacademie een beter WiFi, maar met een stuk minder AP’s.

 

Stadswifi brengt welstand 

Wie er vroeg bij is zal voorop lopen in de economische groei van een woon- en werkomgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe het bedrijfsleven en overheid in Hamburg vijf jaar geleden al de handen ineen hebben geslagen. Voorafgaand aan een grote internationale tentoonstelling rees het idee dat bezoekers waarschijnlijk foto’s zouden willen delen. Zij hadden de consument goed aangevoeld en het project bleek een schot in de roos. Het stadswifi van Hamburg draait op technologie van Ruckus Wireless en is een van de eerste in de wereld van die omvang.

Pas wanneer steden ‘smart’ worden zal de afstand tussen burger en overheid verkleinen. Het WiFi4EU project vanuit de EU is een eerste stap in de goede richting maar er is nog een lange weg te gaan. De uitdaging ligt volgens Ruckus Wireless in het maken van de juiste keuzes om gebruikers die ervaring te geven dat ze de diensten willen blijven gebruiken en terugkeren.

“Geef gebruikers niet zomaar openbaar WiFi maar geef ze die ervaring waardoor ze uw diensten zullen blijven gebruiken en zullen terugkeren”

– Nick Watson, VP EMEA Ruckus Wireless

In een ideaal beeld zou elke stad, naast alle andere infrastructuurpartners, een IT partner moeten hebben die nauw samenwerkt en alle behoeftes in kaart brengt en die regelmatig monitort. Procyon Networks werkt op deze manier al samen met onder andere de Gemeente Venray en Gemeente Gennep. Een ideale digitale leefomgeving zorgt ervoor dat een stad door middel van efficiëntie veel geld bespaart, haar bezoekers stimuleert terug te komen, bedrijven aanmoedigt te investeren en burgers beweegt om er zich te huisvesten.

 

Gerelateerde berichten:

EU-subsidie voor WiFi voor gemeenten

 

Delen via:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Copyright © 2018 Procyon Networks. All Rights Reserved.