Procyon Networks

Wat maakt openbaar WiFi onveilig?

 

Helft van internetgebruikers maakt verbinding met onveilig netwerk  

                                                                                                 – Nu.nl

Vandaag kopten verschillende media over onveilig openbaar WiFi waar jongeren de risico’s niet van zouden kennen. Deze berichtgeving, gebaseerd op een onderzoek van het CBS, suggereert dat een openbaar netwerk per definitie onveilig is. Echter is het omgekeerde waar. Openbare WiFi’s zijn in Nederland over het algemeen zeer veilig.

In ons land is er is altijd wel een openbaar WiFi-punt waar u verbinding mee kunt maken. Van McDonalds, tot de Hema, tot de koffiezaak op de hoek, tot stadscentra, stations, sporthallen en openbaar vervoer. De dichtheid van openbaar WiFi is in Nederland uitzonderlijk hoog ten opzichte van andere om ons heen liggende landen.

Op openbare netwerken zou het risicovol zijn bijvoorbeeld om te internetbankieren schrijven Nu.nl en De Telegraaf en jongeren zien dat gevaar niet. Kwaadwillenden zouden met de internetaankopen en het online bankieren van deze jongeren mee willen kijken.

 

 

Digitale tasjesdieven

In het openbare leven worden situaties onveilig wanneer er een gelegenheid voor dieven wordt gecreëerd. Hoe ver staat een schooltas, rugtas, of jaszak open en waar laat u uw koffer? Het is aan de gebruiker van het openbare leven om waakzaam te zijn en ervoor te zorgen dat zijn of haar zakken niet worden gerold.

In de digitale wereld zijn kwaadwillenden uit op uw digitale gegevens, als ook op uw fysieke portemonnee. Het reële gevaar ligt in het de digitale tasjesdieven makkelijk maken en niet zozeer in het WiFi.

Het WiFi is slechts het vehikel, los van of er van een thuisnetwerk, een versleuteld netwerk of openbaar WiFi gebruik wordt gemaakt.

 

Eigen verantwoordelijkheid

U houdt uw tas goed vast in een drukke trein, maar hoe dicht zijn de deuren van uw mobiele apparaten? Het gebruik van openbaar WiFi, net als het gebruik van openbaar vervoer brengt een aantal spelregels met zich mee. Voorkomen dat uw koffer bij de incheckbalie wordt gestolen vraagt dezelfde oplettendheid als voorkomen dat internetcriminelen via webverbindingen uw apparaat binnendringen.

 

Bewustwording en gedragsregels

In trein en metro wordt middels bordjes gewaarschuwd voor tasjesdieven. Bij het pinnen gelden deze waarschuwingen voor meekijkers. Is het een taak voor de aanbieder van gratis WiFi om gebruikers erop te wijzen dat ze hun Android ge-update moeten hebben?

Jongeren zijn zich niet zo bewust van de gevaren, dat staat vast, sommige ouderen evenmin. In algemene zin is de internetgebruiker niet altijd op de hoogte van de gevaren. De technologische ontwikkelingen gaan snel en het gebruikersgemak zorgt dat eigen verantwoordelijkheid op een tweede plan komt te staan.

 

Internetbankieren bij Starbucks

Nieuwsartikelen als vandaag wijzen niet op deze verantwoordelijkheid en zeggen dat u beter geen gebruik kunt maken van openbaar internet. Dat is bangmakerij en wijst het gebruiksmiddel als onterechte boosdoener aan.

Natuurlijk bankiert iedereen liever thuis aan tafel, maar soms is het nodig dit een keer onderweg te doen. Dat kan prima op een WiFi van bijvoorbeeld Starbucks zolang u een goed beschermd apparaat gebruikt én uitkijkt dat er niemand over uw schouder meekijkt.

 

WiFi as a Service

Wij bouwen al 17 jaar openbare netwerken voor stadscentra, hoge scholen en ziekenhuizen. WiFi as a Service (WaaS) is in die jaren gemeengoed geworden. Ook is het steeds veiliger geworden. Het zijn veelal de gebruikers van deze service die er niet altijd goed mee om weten te gaan.

Wilt u weten hoe u uw openbare netwerk kunt beschermen tegen gebruikers die uw netwerk in gevaar kunnen brengen? Bel ons gerust voor een kennismaking.

Delen via:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Copyright © 2018 Procyon Networks. All Rights Reserved.